11 april 2006

Google PageRank

De enorme omvang van de zoekindex is een van de pijlers van Google’s succes. Een andere belangrijke pijler is de PageRank, waarmee Google in staat is om zoekresultaten in volgorde van belangrijkheid te tonen.
Zoekmachines gebruiken verschillende methoden om de volgorde van zoekresultaten te bepalen. Eén manier is het meten van de dichtheid van zoekwoorden: hoe vaker een zoekwoord op een pagina voorkomt in verhouding tot de lengte van de pagina, hoe relevanter de informatie blijkbaar is. Maar zo’n meting is onbetrouwbaar, want met een slim geformuleerde tekst zou u kunnen zorgen dat uw webpagina een hoge plaats in de ranglijsten bereikt. Google introduceerde daarom een nieuwe aanpak, waarbij gebruik wordt gemaakt van de linkpopulariteit. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal websites dat naar de betreffende webpagina heeft doorverwezen. Maar dat niet alleen, want de binnenkomende links hebben niet allemaal dezelfde waarde. De PageRank houdt rekening met de populariteit van de websites die naar u linken. Een link vanuit de website Nu.nl is dus meer waard dan een link vanuit een totaal onbekende website.
Met de Google Toolbar kunt u de PageRank van een webpagina bekijken. De schaal loopt van 0 tot 10.

Zolang er zoekmachines zijn, zolang bestaan er ook trucs om zoekmachines voor de gek te houden. De volgende trucs worden regelmatig toegepast:
− Cloaking: het verbergen van grote hoeveelheden zoekwoorden, bijvoorbeeld door de tekst in witte letters op een witte achtergrond af te beelden. De bezoeker merkt er niets van, maar de zoekmachine wordt misleidt: deze denkt dat de website veel relevante zoekwoorden bevat.
− Overmatige hoeveelheid zoekwoorden: het gebruik van grote hoeveelheden zoekwoorden in de code van de webpagina, in titel en kopteksten.
− Onterechte links: met hulp van een netwerk van ‘bevriende’ websites wordt gezorgd voor zoveel mogelijk inkomende links.

Voor de eerste twee manipulaties is Google minder gevoelig dan andere zoekmachines. Google is bovendien nogal resoluut als het bedrog wordt ontdekt: uw website wordt onmiddellijk uit de index gehaald. De laatstgenoemde manipulatie is moeilijk aan te tonen: gaat het werkelijk om bevriende websites, of zijn de websites opgezet met een speciaal doel, namelijk het omhoog krikken van de PageRank van eigen websites? Een groeiend probleem is manipulatie van zoekmachines via forums: dubieuze ondernemers zouden mensen inhuren om berichten te plaatsen op de forums van populaire websites, zoals GeenStijl.nl. In de reactie nemen ze een koppeling naar de eigen website op.

0 reacties: